NOTE: PADA ISTERI-ISTERI FORWARD DAN BAGIKAN PADA SUAMI ANDA!

View previous topic View next topic Go down

NOTE: PADA ISTERI-ISTERI FORWARD DAN BAGIKAN PADA SUAMI ANDA!

Post by Admin on Sat Apr 05, 2008 7:59 am

NOTE: PADA ISTERI-ISTERI FORWARD DAN BAGIKAN PADA SUAMI ANDA!


Hargailah isteri anda......

Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri
ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka.....

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari.
Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis
nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap
mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi
Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan
terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia
terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya,
jadi dia pun memberi pahalanya kepada
suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor form his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.

"Wahai Tuhan...
ku tak layak ke syurgamu ...
namun tak pula aku sanggup ke nerakamu...
kamilah hamba yang mengharap belas darimu ...

"Ya Allah...
jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa ..
ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami,
dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah
meninggal dunia"......


Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah.
Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini
di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini.
Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya):"Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!"

Marilah kita ucapkan kalimah ini:
"Laa ilaaha illallah!" x 10

Setelah ucapkannya sebanyak 10 kali, panjangkan/fowardkan email ini
kepada sekurang- kurangnya 10 orang rakan-rakan anda. Bayangkan betapa
besarnya pahala yang Allah sediakan, hanya untuk usaha kita yang sedikit ini


laugh i'm very,very angry

_________________



selamat datanng ke boraksakan diharap semua enjoy dan meramaikan lagi forum ini ok

Admin
Admin
Admin

Male
Number of posts : 182
Age : 29
Location : Johor
Job/hobbies : study and business,
Registration date : 20/03/2008

View user profile http://boraksakan.forummotion.com

Back to top Go down

Re: NOTE: PADA ISTERI-ISTERI FORWARD DAN BAGIKAN PADA SUAMI ANDA!

Post by ilhamputra on Sat Apr 12, 2008 11:07 am

sy baru je dgr satu ceramah berkaitan kekeluargaan kt pc kwn saya.ustaz tu ade cakap pasal suami harus mendahulukan isteri dahulu daripada ibu bapa kerana sudah berkeluarga.suami harus mengutamakan isteri sehinggakan antara perkara yg patut dilakukan pd isteri adalah menyediakan tempat tinggal,memberi nafkah dan sy tak ingat la satu lagi.

ingat suami walaupu n dah berkahwin masih perlu memberi nafkah kepada keluarga berbanding si isteri sudah terlepas tanggungjawab terhadap keluarga kerana perlu taat kepada suami.

_________________
rahsia buat duit !
agen top up!!!
free 1 usd when you click here
buat blog sendiri!

ilhamputra
moderator
moderator

Male
Number of posts : 47
Age : 29
Location : selangor
Job/hobbies : reading,traveling
Humor : what can isay
Registration date : 10/04/2008

View user profile http://www.ilhamputra07.blogspot.com

Back to top Go down

Re: NOTE: PADA ISTERI-ISTERI FORWARD DAN BAGIKAN PADA SUAMI ANDA!

Post by Admin on Sat Apr 12, 2008 11:13 am

ilhamputra wrote:sy baru je dgr satu ceramah berkaitan kekeluargaan kt pc kwn saya.ustaz tu ade cakap pasal suami harus mendahulukan isteri dahulu daripada ibu bapa kerana sudah berkeluarga.suami harus mengutamakan isteri sehinggakan antara perkara yg patut dilakukan pd isteri adalah menyediakan tempat tinggal,memberi nafkah dan sy tak ingat la satu lagi.

ingat suami walaupu n dah berkahwin masih perlu memberi nafkah kepada keluarga berbanding si isteri sudah terlepas tanggungjawab terhadap keluarga kerana perlu taat kepada suami.

oh betul-betul saya sokong..sepatutnya camtu la..

_________________



selamat datanng ke boraksakan diharap semua enjoy dan meramaikan lagi forum ini ok

Admin
Admin
Admin

Male
Number of posts : 182
Age : 29
Location : Johor
Job/hobbies : study and business,
Registration date : 20/03/2008

View user profile http://boraksakan.forummotion.com

Back to top Go down

Re: NOTE: PADA ISTERI-ISTERI FORWARD DAN BAGIKAN PADA SUAMI ANDA!

Post by Sponsored content Today at 9:44 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum