beza virus, malware, spyware, adware???

Go down

beza virus, malware, spyware, adware???

Post by sarjankarat on Wed Apr 08, 2009 10:07 am

Perbezaan antara adware dan spyware

Adware
Adware ialah program komputer atau perisian iklan tanpa sedar yang diselitkan ke dalam perisian di mana ia akan dimuatkan ke dalam memori apabila program tersebut dilancarkan. Wajarnya adware ialah seseorang pengaturcara itu boleh memasukkan iklan sebegini bagi menampung kos pembangunan sesebuah perisian yang dibangunkan. Adware akan dijadikan satu alternatif oleh pembangun untuk menggalakkan penggunanya supaya mendaftarkan perisian tersebut secara sah dengan membayar yuran pendaftaran bagi menghapuskan iklan-iklan tersebut. Biasanya adware di hasilkan dalam bentuk pop-up yang keluar pada desktop anda apabila sesuatu program itu ditutup atau dimulakan.

Spyware
Spyware pula merujuk kepada apa-apa perisian yang melaksanakan sesuatu tugas atau proses yang berjalan tanpa pengetahuan pengguna. Spyware amat merbahaya berbanding Adware kerana proses tersebut mungkin digunakan untuk mengumpul maklumat-maklumat sensitif yang terdapat di dalam komputer anda. Sebaik sahaja spyware terpasang di dalam komputer, program atau proses tersebut akan memantau pengguna di Internet dan menghantar maklumat-maklumat anda secara senyap kepada pemilik perisian tersebut atau kepada pihak ketiga. Anda perlu berhati-hati kerana spyware mampu mengumpul maklumat-maklumat sensitif seperti alamat email, kata laluan atau nombor kad kredit anda.

Spyware boleh dikategorikan sebagai perisian jahat dan ia biasanya digunakan oleh usahawan-usahawan internet yang menjalankan perniagaan secara online. Oleh itu anda perlu berhati-hati apabila menyertai sesuatu program atau memuat turun perisian yang tidak diketahui puncanya. Jika diteliti, spyware boleh juga disamakan dengan program-program Trojan Horse di mana ia akan dipasangkan ke dalam komputer tanpa persetujuan pengguna.

Cara Spyware bekerja sama seperti mana Adware. Sebaik sahaja dimuatkan ke dalam memori, spyware akan memantau aktiviti pengguna dan mengumpul maklumat anda dan menjualnya kepada pihak-pihak lain.

Oleh kerana spyware wujud dalam bentuk executable, ia boleh juga memantau 'keystroke', mencari sesuatu fail di dalam cakera keras, mengintip aplikasi lain seperti program chat dan Microsoft Word, memasang program tertentu, membaca cookies, menukar alamat Home Page dan banyak lagi perkara-perkara lain yang boleh berlaku tanpa disedari.

Terdapat beberapa langkah-langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan Spyware. Cara terbaik untuk menghalang spyware ialah dengan tidak melayari laman-laman web yang tidak diketahui umpamanya laman-laman web lucah dan juga biasakan diri anda untuk membaca 'License Agreement' sebelum memuat turun sesuatu program freeware atau shareware kerana syarikat-syarikat perisian komersial boleh juga memasang spyware dengan syarat ia dimaklumkan terlebih dahulu kepada pengguna melalui dokumen persetujuan lesen perisian tersebut.

Bagi mengesan kehadiran spyware, anda boleh melihat perubahan ketara pada sistem anda seperti berubahnya alamat Home Page pada pelayar web, dan juga anda boleh melihat beberapa toolbar ekstra yang muncul secara tiba-tiba pada pelayar web walaupun anda tidak pernah memasangnya sebelum ini. Penambahan pada senarai favorites juga salah satu tanda-tanda yang dimaksudkan. Selain itu jika skrin komputer anda menghasilkan 'pop-up' tetingkap secara tiba-tiba juga menunjukkan komputer anda telah dijangkiti Spyware.
avatar
sarjankarat

Male
Number of posts : 71
Age : 27
Location : ganu
Job/hobbies : mat rempit surat
Humor : emm
Registration date : 07/04/2009

View user profile http://profiles.friendster.com/62360772

Back to top Go down

Re: beza virus, malware, spyware, adware???

Post by SummerTwice on Fri Apr 17, 2009 3:19 am

i'm very,very angry

hmmm.. bila dgr trojan horse.. teringat pulak cerita dr mana virus trojan dapat nama. :)

spyware mmg berbahaya kalau nak dibandingkan dengan spyware. -_-" saya pun pernah kena dulu.

guna la google chrome, lebih selamat sbb ada anti pishing :)

(ee!! apa aku ckp ni?)
avatar
SummerTwice

Female
Number of posts : 22
Age : 28
Job/hobbies : Web Designer & Programmer, Student
Humor : I love telling funny stories and joking around with friends
Registration date : 09/04/2009

View user profile http://www.dateany.co.cc

Back to top Go down

Re: beza virus, malware, spyware, adware???

Post by sarjankarat on Sun Apr 19, 2009 8:52 pm

virus bahaya lagi dari spywere dan malwere
avatar
sarjankarat

Male
Number of posts : 71
Age : 27
Location : ganu
Job/hobbies : mat rempit surat
Humor : emm
Registration date : 07/04/2009

View user profile http://profiles.friendster.com/62360772

Back to top Go down

Re: beza virus, malware, spyware, adware???

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum